2022-06-03 11:52Nyheter

- Vi fortsätter ligga i framkant – med 100 utvecklare.

Hantverksdata har förenklat tillvaron för hantverkare i 50 år och som uppenbarligen siktar på att fortsätta med det i många år till.Hantverksdata har förenklat tillvaron för hantverkare i 50 år och som uppenbarligen siktar på att fortsätta med det i många år till.

En tredjedel av hela personalstyrkan är systemutvecklare och de rekryterar också ständigt nya digitala förmågor. Allt för att fortsätta vara bäst. Hantverksdata låg i framkant redan vid starten 1987 – och det finns en anledning att man ligger i framkant än i dag.

– Hantverkare ska göra det de är bra på – hantverka. De ska inte behöva lägga tid på administration. Allt det gör vi åt dem. Appen finns helt enkelt till för att förenkla hela deras vardag, säger grundaren Anders Persson.

If you come at the king, you best not miss, säger den kultförklarade karaktären Omar Little i succéserien ”The Wire”.

Ett bevingat citat som med lite fantasi även går att ta med in i företagsvärlden, för är man där kung inom sin bransch är det många som kommer försöka kopiera affärsidén, förädla den och sedan ta över platsen högst upp.

– Nya aktörer försöker ständigt konkurrera ut oss, men det finns ett antal anledningar till att vi fortfarande är klart bäst. Som att ingen annan klarar av att erbjuda det spann av tjänster som vi gör, och som erfarenhet. Vi har ändå hållit på med det här i 50 år och vet vad både elektrikern och snickaren behöver och vill ha, säger Anders Persson.

Anders Persson var med och grundade Hantverksdata i sin nuvarande form 1987 och den digitala utvecklingen sedan dess har varit enorm. Men det är också en utveckling som Hantverksdata gått hand i hand med hela vägen.

För affärsidén har ju alltid varit att förenkla livet och tillvaron för alla hantverkare och med tanke på att exakt alla har mobiler i dag löser man nu alla administrativa uppgifter enkelt i en enda molnbaserad app – Entré Portal, som är optimerad för företag med en till flera tusen anställda.

Några knapptryck dagligen och så är man klar.

– Vi har gjort hela tjänsten väldigt enkelt och snabb så att ingen kommer tappa tålamodet. Det enda man som användare behöver är en mobil och en uppkoppling. Så inga högar med papper, inga pärmar, allt finns i mobilen, säger Anders Persson.

Och då menar han verkligen också allt.

Från enbart 443 kronor i månaden och genom några dagliga knapptryck i appen kan ett företag nämligen lösa nästan allt man behöver. Offerter, materialhantering, resursplanering, arbetsorder, tidsregistrering, egenkontroller, dokumenthantering och uppdaterade prislistor från ledande leverantörer.

– Man sparar både mycket tid och pengar på att använda Hantverksdatas app och webbsystem . Man behöver kanske ingen administrativ personal och så kan vi också hjälpa dem med att hitta rätt marginaler. Se till att de köper material för rätt leverantör till rätt inpris så att man sedan kan tjäna pengar på att debitera på rätt nivå. Det här systemet har enbart vinnare, säger Anders Persson.

Hur detaljorienterade är ni?

­– Väldigt mycket! En elektriker i dag har en artikellista på 300 000 artiklar. 15 olika leverantörer som levererar samma saker, med olika rabattbrev för olika artiklar. Det går inte hantera det manuellt, så våra system läser av allt och kan se vilka leverantörer som har vad i lager och sedan tar vi det från den och det från den. På en enda order kan man spara 50 000 kronor och det är sjukt mycket pengar för alla företag, i synnerhet mindre.

Och precis som hantverkare ska kunna göra det de är bra på har Hantverksdata genom alla år också gjort vad de är bra på.

– Vi jobbar enbart med hantverkare. Inga skomakare, inga reklammakare. Bara hantverkare. Där är vi verkligen experter, så det är viktigt att inte lockas av att göra något annat. Det är inte värt den risken. I stället fortsätter vi vara bra på hantverkarna och fortsätter utveckla våra system för att framöver kunna hjälpa dem ännu bättre. Så vi tittar på hur vi kan automatisera system ännu mer och göra det ännu enklare för dem, säger Anders Persson.

För att alltid göra det enkelt har Hantverksdata en support som ingår, med insatta medarbetare som är tillgänglig varje dag. Och för att fortsätta sitta kvar på tronen i många år till har Hantverksdata också örat ständigt mot marken och blicken mot horisonten för att hela tiden ligga steget före.

– Vi har i dag 100 utvecklare i koncernen som sitter och utvecklar i våra system åtta timmar per dag, och vi har konkurrenter som inte ens har 100 anställda. Det är en överlevnadsinstinkt, för utan systemutvecklare överlever vi inte. Utan att ligga i framkant klarar vi oss inte. Så var tionde år måste vi anställa tio år yngre människor för att kunna möta nya behov och nya utmaningar, säger Anders Persson.

Hantverksdata har alltså förenklat tillvaron för hantverkare i 50 år och som uppenbarligen siktar på att fortsätta med det i många år till.

Är man bäst så är man.


Om Hantverksdata

Hantverksdata koncernen, HVD Group, har över 230 anställda, omsätter närmare 400 MSEK och har 50 års erfarenhet inom entreprenad- och serviceindustrin. Hantverksdata koncernen har företag i både Sverige, Finland, Norge, Danmark och Tyskland. Företaget är marknadsledande i Norden med sina webbaserade moduluppbyggda system. Totalt har Hantverksdata cirka 10 000 kunder och cirka 100 000 användare inom de olika branscherna. Hantverksdatas lösningar och system utvecklas av hantverkare för hantverkare. Läs mer: https://www.hantverksdata.se/


Kontaktpersoner

David Alehed
Marknad
David Alehed